Castraties

Hengsten kunnen wel eens last hebben van al de testosteron in hun lijf. Dat lijf dat vaak mede dankzij die zelfde testosteron zo mooi en soms imposant uit kan groeien.  Soms is het nodig om de hengsten omwille van hun gedrag te castreren, soms uit praktische overweging, zodat ze bij de merries kunnen lopen. Resultaat: het moet gebeuren. De testikels moeten verwijderd worden.

Wij castreren half bedekt, dit is een techniek waarbij de zaadstreng, nog omringd door een vlies, genaamd tunica vaginalis, wordt gekneusd en afgebonden. De balzak blijft na de castratie open en wordt dus niet gehecht. Voordeel van deze techniek is dat er geen open verbinding met de buikholte wordt gemaakt, en de darmen dus nog steeds mooi opgesloten liggen in de buikholte. Doordat de snede in de balzak open blijft kan het wondvocht mooi draineren.

Deze castratie vindt plaats onder volledige narcose. Bij voorkeur in het voorjaar op de wei; niet te koud op de grond om lang te liggen voor de mannen en minder vuil en stof dan in de stal. Castreren kan vanaf een jaar als beide testikels ingedaald zijn. Bij voorkeur voor dat uw hengst 3 jaar is omdat de testikels dan volledig ontwikkeld zijn en de ingreep daardoor ingrijpender wordt.