Euthanasie

Euthanasie betekent letterlijk: een goede dood (vertaald uit het Grieks). Door middel van euthanasie kunnen we er voor zorgen dat uw paard pijn- en stressvrij sterft. In sommige gevallen is het duidelijk dat dit de beste beslissing is voor uw paard. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige koliekaanval, waarbij operatie onmogelijk is en het lijden uitzichtloos. Of een dusdanige blessure aan het bewegingapparaat waardoor het paard nooit meer pijnvrij kan bewegen.

In andere gevallen is het veel moeilijker te bepalen wanneer het meest geschikte moment aanbreekt om afscheid te nemen van uw trouwe viervoeter. Denk bijvoorbeeld aan het ouder wordend paard of een paard met een chronische ziekte. Wanneer heeft dit dier nog een goede kwaliteit van leven? Het is belangrijk om te bedenken dat een paard andere behoeftes heeft dan een mens of ander huisdier. Voor het paard is het belangrijk dat deze pijnvrij kan grazen, pijnvrij kan wandelen en draven en het liefst zelfs galopperen (denk aan zijn enorme gewicht tov een huisdier), soepel kan gaan liggen en ook weer opstaan en voldoende ruwvoer tot zich kan nemen. Bedenk u ook, een paard is een vlucht- en prooidier en zal van nature slecht laten zien of hij/zij pijn heeft. Als u een ouder wordend paard heeft: denk er dan van te voren eens over na wat u een goede kwaliteit van leven voor uw paard vindt. Wij zijn altijd bereid om hier met u over te praten en u hierin te adviseren als u dit wenst.

Hoe gaat euthanasie in zijn werk?

Als u tot de beslissing bent gekomen dat u afscheid moet gaan nemen van uw paard, zullen wij er altijd naar streven dit zo netjes mogelijk te doen en u zo goed mogelijk te begeleiden. In principe krijgt uw paard drie injecties toegediend, al dan niet via een infuus wat in de hals is aangebracht. Het dier krijgt van ons als eerst een verdovend middel (een roesje), waardoor het paard suf en wankel wordt en geen pijn meer voelt. Het  paard blijft dan nog wel staan. We kunnen dit doen in de stal van uw paard, of op de plaats waar het paard geëuthanaseerd gaat worden. U heeft nog ruim de tijd om afscheid te nemen. Vervolgens krijgt uw paard een injectie met daarin een narcosemiddel en spierverslapper. Nu is het zaak om het halstertouw even aan de dierenarts over te geven, want nu zal uw paard gaan liggen. Uiteraard mag u ook hier bij blijven. Als uw paard ligt laten wij de narcose enkele minuten inwerken, waardoor we zeker weten dat het paard helemaal geen pijn of stress meer ervaart. U kunt bij het paard komen zitten en tot het einde bij hem of haar blijven als u dat wenst. Als laatste krijgt het paard nog een injectie met euthanasie vloeistof, waardoor het hart zal stoppen. Dit kan enkele minuten duren en is een beetje afhankelijk van de ernst van de ziekte van uw paard. Wij blijven uiteraard tot we onszelf ervan verzekerd hebben dat het hart ook echt gestopt is met kloppen en uw paard dus overleden is.

Wel of niet bij de euthanasie aanwezig zijn?

We begrijpen heel goed dat de euthanasie van uw paard een heel ingrijpende gebeurtenis is in uw leven. Voor sommige mensen kan het te emotioneel zijn om bij de euthanasie zelf aanwezig te blijven, andere willen er juist tot het einde bij zijn. Het moment dat uw paard gaat liggen kan er echter heel vervelend uitzien, daar willen we u graag op voorbereiden. In de meeste gevallen gaat het paard rustig liggen, alsof ze gaan slapen. Soms echter geeft een paard zich moeilijk over aan het narcose middel en kan het eruit zien als een gevecht. Ook kan het paard in hele uitzonderlijke gevallen wat stuiptrekkingen vertonen. Dit is ook de reden dat we uw paard graag zelf vasthouden tijdens dit proces, om hem of haar zo rustig mogelijk naar beneden te begeleiden. Voor ons is het niet te voorspellen hoe uw paard gaat reageren op de narcose. Als u een mogelijk vervelend beeld niet verdraagt, zullen we u adviseren om tijdens het gaan liggen eventjes weg te lopen, of van een afstandje toe te kijken. Bedenk goed dat een traumatisch beeld op uw netvlies, mooie herinneringen aan uw paard een tijdje kunnen vertroebelen. In de meeste gevallen gaat het paard gelukkig rustig liggen en kan het aan de andere kant juist ook helpen bij de verwerking van het verlies als u er van het begin tot het eind bent bij gebleven.

Of u er nou voor kiest om er bij te blijven, of om de euthanasie volledig aan ons over te laten: Wij respecteren uw keuze.

Dan nog wat praktische zaken...

Het zijn dingen waar je liever niet over nadenkt, maar een paard is nu eenmaal een groot dier, waarbij het verplaatsen of verwerken van het lichaam nogal wat voeten in de aarde heeft. De volgende zaken verdienen wat denkwerk vooraf: - De plaats waar we de euthanasie gaan uitvoeren moet ruim genoeg zijn (het kan dus niet langs de weg, aan de sloot). Wij geven de voorkeur aan een ruime paddock of weiland, mits deze goed begaanbaar is met een tractor. Het paard moet vervolgens immers nog verplaatst worden naar de plek waar het lichaam wordt opgehaald. Uiteraard kan het ook in de stal gebeuren maar bedenk dan wel dat het lichaam nog uit de stal moet kunnen. - Wilt u uw paard op laten halen door een destructie bedrijf? Of wilt u uw paard liever laten cremeren? Rendac (telnr. 0900-9221) is het bedrijf in Nederland wat de destructie van paardenlichamen verzorgt. Het lichaam van uw paard moet dan langs de kant van de weg komen te liggen en het kan zijn dat het lichaam er 1 a 2 dagen ligt voordat het wordt opgehaald. U kunt ervoor kiezen om het lichaam op de reguliere manier (dus met een vrachtwagen) op te laten halen, of individueel (met auto en trailer). De verwerking is in beide gevallen hetzelfde. Uit de verwerking van dierlijk materiaal bij Rendac worden biobrandstoffen geproduceerd. U kunt er ook voor kiezen uw paard te laten cremeren. Uw paard wordt dan individueel opgehaald  en kan individueel of met een paar andere dieren gecremeerd worden. U krijgt dan in veel gevallen de as van uw dier terug. U kunt zelfs bij de crematie aanwezig zijn. Mocht u zoekende zijn naar een paardencrematorium, kunt u altijd bij ons terecht voor advies. - Zorg voor een deken of een afdekzeil, om het lichaam van uw paard te bedekken. Zo kunnen langsrijdende derden of andere bezoekers aan uw stal niet geconfronteerd worden met een dood dier.

En vergeet ook niet dit...

Als uw paard een vast weidemaatje had, of een vast buurpaard, die enorm aan elkaar gehecht waren, laat dit paard dan afscheid nemen als uw paard is overleden. Vaak begrijpen de overgebleven paarden heel goed wat er gebeurd is en accepteren zij dat hun vriend er niet meer is, als ze hun maatje hebben zien liggen. U kunt hier een hoop onbegrip en gemis mee voorkomen bij het overgebleven paard.

En vergeet ook uzelf niet. Er zijn ontzettend veel aanbieders van paardenhaar sieraden en aandenkens. Een mooi vlechtje uit de staart van uw paard, of een beetje haar van de manen verwerkt in een sierraad, kan een waardevolle herinnering zijn aan uw lieve paard.