Hoefzweer

Als uw paard een hoefzweer heeft, loopt het van de een op de andere dag ernstig kreupel. Soms zo erg dat uw paard amper meer wil steunen op het been met de aangetaste hoef. Gelukkig zijn hoefzweren meestal makkelijk te behandelen.

Wat is een hoefzweer?

Bij een hoefzweer is er sprake van een gelokaliseerde ontsteking van de witte lijn, of een zoolkneuzing die ontstoken is geraakt. Er zit dan een kleine ontsteking, of abces, dat door de hardheid van de hoef nergens naar toe kan. Qua pijn zou je het kunnen vergelijken met een splinter die onder je nagel is gekomen en daar flink is gaan ontsteken. En dan moet je nog bedenken dat het paard met zijn hele gewicht daarop moet steunen. Erg pijnlijk dus. Een zweer of abces zal altijd proberen naar buiten te treden, omdat het lichaam de zweer wil ' opruimen'. De zweren of abcessen volgen de weg van de minste weerstand. Gelukkig breekt de zweer meestal uit via de zool, maar in sommige gevallen kan deze ook via de kroonrand naar buiten komen. Laat een hoefzweer niet sudderen, maar help uw paard er snel vanaf voor de dierenarts te raadplegen. Verwaarloosde of diepliggende hoefzweren kunnen vervelende complicaties veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het 'doorbreken' naar binnen, via het hoefgewricht.

Hoe herkent u een hoefzweer?

Vaak is uw paard van de een op de andere dag ontzettend kreupel. Zo erg zelfs dat de zere hoef nauwelijks meer belast wordt. Vaak klopt het bloedvat wat naar de voet loopt ontzettend hard (pulsatie), terwijl je niet bij een gezonde hoef niet kunt voelen. Daarnaast kan de hoef, of een gedeelte daarvan, warm aanvoelen. Soms is er een beetje ontstekingsvocht of pus te vinden aan de onderkant van de hoef.

Let op: De verschijnselen van een hoefzweer kunnen lijken op ernstigere aandoeningen, zoals een hoefbeen breuk! Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts!

Hoe wordt een hoefzweer behandeld?

Bij een hoefzweer proberen we door middel van visitatie, het knijpen met een speciale tang in de hoef, de precieze locatie van de zweer vast te stellen. Als we zeker weten dat de zweer zich op die plaats bevindt, halen we het hoorn van de hoef op die plaats weg. Hierdoor loopt het abces leeg en is de druk op de ontsteking direct een stuk minder. Het paard zal gelijk een stuk minder kreupel lopen.

Soms echter, is de precieze locatie van de zweer niet gelijk duidelijk en laten we de ontsteking nog even 'doorrijpen'. Vaak leggen we dan een nat hoefverband aan. Hierdoor wordt de pijn in de voet van uw paard verzacht en wordt het makkelijker voor de ontsteking om naar buiten te breken. Na enkele dagen lukt het dan vaak wel om de zweer volledig uit te snijden.

De opengemaakte plaats in de zool wordt ontsmet en meestal loopt uw paard binnen een paard dagen weer helemaal normaal.

Wat kunt u zelf doen?

Laat uw paard gewoon in de box staan. Ga niet met hem lopen. U doet uw paard hier geen plezier mee en bovendien kan het de ernst van de aandoening verergeren, mocht er toch iets anders aan de hand zijn dan een hoefzweer.

Wat wel in bijna elke situatie prettig is voor uw paard, is het koelen van de voet. Als u ervan overtuigd bent dat uw paard een hoefzweer heeft, kunt u de voet ook weken in een emmer met een soda- of groene biotexoplossing. Mits uw paard braaf genoeg is en goed stil blijft staan natuurlijk. Ook na de behandeling van de dierenarts kan het zinvol zijn om dit laatste nog een paard dagen te herhalen zodat al het ontstekingsmateriaal verdwijnt. Soms kan het ook zinvol zijn om een paard nog enkele dagen in een trekverband te laten staan als de ontsteking eenmaal is opengelegd.

Wat is de toekomst van mijn paard als hij een hoefzweer heeft gehad?

In principe kan elk paard een hoefzweer krijgen en kan het gewoon een pechgeval zijn. Sommige paarden hebben echter keer op keer een hoefzweer. Ook paarden met platvoeten, waarbij de zool erg dicht bij de grond zit, hebben een grotere kans op het opdoen van hoefzweren. In zulke gevallen kan het zinvol zijn uw paard op hoefijzers te zetten, eventueel met een siliconen hoefzool ertussen. De puntbelasting op de zool wordt op deze manier verzacht.