Klinische keuring

Een klinische keuring wordt altijd geadviseerd voor een aan- of verkoop van een paard. Als u een paard koopt zal dit bedoeld zijn om er vele jaren plezier van te hebben. Een paard kopen met een probleem is dan het laatste wat u wilt. De zogenaamde kat in de zak laat u liever staan! Bij een klinische keuring wordt het paard helemaal bekeken of het gezond is en of het goed loopt. We worden vaak gebeld met de vraag of opmerking dat er al een rapport bij het paard of de pony zit. Oude rapporten zeggen niet zoveel, een klinische keuring is een moment opname. Op het moment dat de dierenarts weg is kan het paard bijvoorbeeld al van de klep van de trailer stappen en een blessure oplopen. Dus bij aankoop altijd het paard opnieuw laten keuren en zorgen dat u er zelf bij bent, zo krijgt u de meeste informatie over uw aankoop. Er zit immers geen boekje met gebruiksaanwijzing bij!

Wat valt er niet onder de klinische keuring? Uitgebreide gebitsinspectie en bloedonderzoeken. Dit kan uiteraard wel gelijk gedaan worden op verzoek van de opdrachtgever.

Als u nog meer informatie wilt over uw nieuwe aankoop dan kunt u ook besluiten om een röntgenologische keuring te laten doen. Door de RX foto’s kunnen we de botten van het paard bekijken. Dit kan veel informatie geven over mogelijke (toekomstige) problemen, denk bijvoorbeeld aan botfragmentjes (chipjes), spat of hoefkatrol. Röntgenologische keuring wordt vooral gedaan bij sportpaarden, maar ook voor een recreatie paard is het zeker zinvol om deze informatie te hebben!