Ontwormingsadvies op maat

Wat betreft het ontwormingsbeleid van onze paarden is er de laatste jaren erg veel veranderd. Waar we vroegen standaard met zijn allen om de 8 weken een ontwormingspasta aan onze paarden gaven, hebben we nu een uitgebalanceerde strategie per stal en per paard.

De laatste jaren is gebleken dat steeds meer wormen resistent zijn voor de bestaande producten. Dat betekent letterlijk dat de wormen niet meer dood gaan van de wormenkuren, dat ze lekker blijven zitten in het lichaam van uw paard en dat ze zich kunnen vermenigvuldigen. Met als resultaat dat uw paard er heel ziek van kan worden. Om te voorkomen dat straks alle wormen resistent zijn voor de huidige producten moeten we daar met zijn allen verstandig mee om gaan.

Hiervoor is het nodig dat we mestonderzoeken doen en alleen ontwormen als het nodig is. Klik hier voor meer informatie over wormen, mestonderzoek en ontworming.

We meten de EPG Waarom zou u uw paard een ontwormingskuur geven als er geen of heel weinig onschuldige wormen zijn? Uiteindelijk is het een product waar de wormen aan dood gaan, waarom zou u het lichaam van uw paard hiermee belasten als het niet nodig is?

Belangrijk in dit hele proces is het dus om te weten met welke wormen en met welk aantal we te maken hebben. Dit meten we aan de hand van wormeneitjes in de mest van uw paard, de zogenaamde EPG (eitjes per gram mest). Wij besteden onze mestonderzoeken uit aan mestlab.nl. Door ons intensief contact met mestlab zijn wij altijd snel op de hoogte van de bevindingen en kunnen we de behandeling indien nodig snel inzetten.

Wat doen we nou met die EPG uitslag? Een heel klein aantal van een onschuldige worm zoals bijvoorbeeld een EPG van 250 van de bloedworm, daar hoeven we ons geen zorgen over te maken. Hebben we echter te maken met bijvoorbeeld een spoelworm, dan maken we ons ineens wel zorgen bij dezelfde EPG. Advies op maat dus! Per paard kijken wat er aan de hand is, terwijl wij het grote geheel van de huisvesting van uw paard mee in overweging nemen. Het kan dus zijn dat er van de 10 paarden op stal er 5 behandeld moeten worden en 5 niet. Die 5 die een negatieve mestuitslag hadden, hebben dus geen wormen omdat ze van nature een hogere weerstand. Totaal niet nodig om te behandelen dus! De paarden die het meest besmet zijn zijn vaak de jonge dieren, de senioren en de zieke paarden. Hier zijn we dus allerter.

Hoe gaat het in zijn werk? Het is heel simpel. U pakt een plastic zakje of een plastic handschoen en raapt 1 bolletje mest uit de stal van uw paard op. Knoop het dicht, plak er een sticker op met uw naam en de naam van uw paard, en bel ons! We halen het op als we in de buurt zijn of u kunt het afgeven als u de uitslag snel wilt hebben. Wij zorgen er voor dat de mest in het mestlab.nl terecht komt.

Meestal hebben wij binnen 24uur de uitslag al!

Met die uitslag gaan we aan de slag. Als het nodig is gaan we uw paard ontwormen met een product waarvan wij weten dat het werkt voor de worm waar we mee te maken hebben. Als ontwormen nu niet nodig is prikken we een datum voor de volgende controle. Hoe strikter het beleid, en hoe langer dat u mestonderzoek doet, hoe langer het interval kan worden. In het begin zullen we netjes om de 2  maanden mestonderzoek doen. Maar als blijkt dat uw paard(en) (en dus uw stal en wei) keurig meerdere malen schoon uit de test komt/komen zullen we het beleid iets versoepelen. Advies op maat dus!

Sommige wormen zijn niet altijd in de mest zichtbaar, zoals de lintworm en de gastrofillus larven in de maag. Daarom geven we 1x per jaar, bij voorkeur in het najaar of voorjaar een uitgebreide wormenkuur.

Wat wint u hierbij? We zorgen er met dit beleid voor dat uw paard geen resistente wormen ontwikkeld, die niet te behandelen zijn. Dat ten eerste, uw paard blijft gezond! Maar als het systeem eenmaal loopt bent u ook nog eens voordeliger uit dan met het oude systeem waarin we soms wel 6x per jaar ontwormden. Win win win dus, voor u , uw paard en de natuur.