Peesblessures

Peesblessures zien we helaas regelmatig bij (sport)paarden. Een verkeerde draai of landing na een sprong of bok kan al genoeg zijn. Uw paard is acuut ernstig kreupel en de pezen aan de achterzijde van de pijp ziet u in een mum van tijd opzwellen. Gelijk bellen om de behandeling zo spoedig mogelijk te starten is van groot belang. In de tussen tijd kun je vast gaan koelen. En zet uw paard altijd gelijk op stal zodat de blessure niet nog verergert!

Peesletsels zijn er in allerlei varianten. In het ergste geval is de pees gescheurd. Maar ook een peesontsteking (tendinitis) zien we regelmatig. Een echo(link) is hier op zijn plaats om de schade te bepalen. Met onze mobiele echo kunnen we een zeer nauwkeurig beeld vormen van het letsel of het probleem. Dit kan gewoon op stal. Soms, als het been extreem gezwollen is, is het verstandig om een paar dagen te wachten met de echo. We starten dan wel gelijk de behandeling om de ontsteking en zwelling te verminderen. Hierdoor kunnen we tevens verdere schade beperken. Peesblessures hebben een herstelperioden van 6 weken tot 6 maanden, en als je pech hebt nog langer. Peesweefsel bevat weinig bloedvaten waardoor het genezingsproces meestal traag verloopt. Daarom is het natuurlijk super fijn als we het genezingsproces kunnen versnellen. Sommige peesblessures komen in aanmerking voor een PRP behandeling. De zogenaamde core leasions, ofwel een pees met een gat er in.

PRP staat voor platelet-rich-plasma, dat betekent bloedplasma dat rijk is aan bloedplaatjes.  Deze bloedplaatjes bevatten o.a. een hoog gehalte aan groeifactoren die het herstel bevorderen. Het plasma voor de PRP wordt door middel van speciale apparatuur gefilterd uit het bloed van het paard zelf. Dit kan overigens allemaal gewoon bij u op stal gebeuren. Onder echo begeleiding wordt dit plasma dan ingespoten in het gat in de pees. De bedoeling is dat het letsel eerder heelt dan dat het zonder behandeling zou doen, en dat de kwaliteit van de pees beter wordt dan zonder behandeling het geval zou zijn. Het nieuwe peesweefsel is namelijk vaak minder elastisch en dus minder sterk dan het oorspronkelijke peesweefsel. Dit is tevens de reden dat peesblessures vaak terug komen. Heeft u hier vragen over, bel even voor persoonlijke informatie!