PPID/ cushing

Wat is PPID?

PPID (Pituitary Pars Intermedia Disfunction), is een aandoening van de hypofyse (hersenaanhangsel), waarbij de hormoonhuishouding van uw paard uit balans raakt. De aandoening is chronisch en progressief. Dit betekent dat de ziekte altijd aanwezig blijft als uw paard het heeft en dat de aandoening na verloop van tijd steeds een beetje erger wordt. Gelukkig verloopt de ontwikkeling van PPID heel traag.

Bij PPID is er sprake van een ontregeling van de hypofyse, een orgaantje dat de van de afgifte van hormonen regelt. Als uw paard PPID heeft, is het middelste gedeelte van de hypofyse ontregeld en vergroot, waardoor er een overschot van bepaalde hormonen in het lichaam komen. Cortisol is één van die hormonen. Cortisol, ook wel het stress hormoon genoemd, is normaal een functioneel hormoon van het paard. Echter bij PPID is er veel te veel cortisol aanwezig, waardoor er allerlei vervelende verschijnselen optreden. Dit hormoon beïnvloedt bijvoorbeeld de vacht van uw paard, de energiehuishouding en ook de weerstand van uw paard.

Wat zijn de verschijnselen bij PPID?

•    Een lang, krullerig haarkleed •    Moeizaam verharen •    Sloomheid •    Vetophopingen op vreemde plaatsen •    Boven de ogen •    Achter de schouderbladen •    Op de billen bij de staartaanzet •    Verlies van spiermassa ondanks normale beweging •    Schrale spiermassa op de houders •    Schrale spiermassa op de billen en heupen Veel drinken en veel plassen •    Terugkerende infecties •    Uw paard heeft bijvoorbeeld erg vaak een snotneus •    Slechte wondgenezing •    Verminderde vruchtbaarheid

Het paard kan er 'dik' uitzien en toch mager zijn. We zien bij paarden met gevorderde PPID vaak een hangbuikje en dikke billen, terwijl het paard juist erg weinig vet op de ribben heeft.

Het allerbelangrijkste en vervelendste verschijnsel bij PPID is echter (de verhoogde kans op) hoefbevangenheid. Dit is een zeer pijnlijke en potentieel gevaarlijke aandoening aan de voeten van uw paard (klik hier voor meer informatie over hoefbevangenheid).

LET OP!: In de beginfase van PPID hoeft uw paard echter geen één van deze verschijnselen te vertonen, terwijl het paard dan al wel een verhoogde kans heeft op hoefbevangenheid! Denk dus niet: ' Mijn paard ziet er volkomen normaal uit, dus hij heeft geen PPID!'  We voorkomen liever de verschijnselen, dan dat we wachten tot het paard er ook uitziet als een PPID-patiënt.

Hoe kom ik erachter of mijn paard PPID heeft?

Wij kunnen gemakkelijk bepalen of uw paard PPID heeft middels een bloedtest. We meten dan de gehaltes van een hormoon ACTH, om te bepalen of de productie hiervan ontregeld is. Meestal is de uitslag van de test duidelijk en volgt een behandeladvies. Soms echter zit uw paard in een 'grijze zone' en kan een herhaling van de test, of een uitgebreidere test nodig zijn.

Kan ik mijn paard tegen PPID behandelen?

PPID is heel goed te behandelen, maar helaas niet te genezen. Er is een heel effectief medicijn op de markt genaamd Prascend. Dit medicijn dient u zelf toe in de vorm van een pilletje, dat u dagelijks aan uw paard voert. Het medicijn zorgt ervoor dat de hormoonproductie in de hypofyse zich normaliseert, waardoor de uiterlijke kenmerken en vervelende verschijnselen volledig kunnen verdwijnen. Daarmee is ook de kans op hoefbevangenheid ook gelijk drastisch verminderd!

Het is wel belangrijk om te beseffen dat het om een levenslange behandeling gaat. Zoals gezegd is PPID namelijk niet te genezen. Zodra u stopt met de medicatie zal het paard alle ongewenste bijwerkingen van PPID weer krijgen, dus óók het verhoogde risico op hoefbevangenheid.

Uw paard kan een mooi en gezond leven leiden met PPID, mits juist behandeld!

Begeleiding

Als we hebben vastgesteld dat uw paard PPID heeft en u wilt gaan behandelen, is het belangrijk om de juiste dosis van het medicijn te bepalen. In principe wordt het medicijn op basis van het gewicht van uw paard toegediend. Echter, niet alle paarden zitten is hetzelfde stadia van de ziekte en niet alle paarden reageren gelijk op het medicijn. Daarom is het belangrijk om in de opstartfase de bloedtest na enkele weken te herhalen, zodat we kunnen zien wat het effect is van het medicijn op uw paard. Daarnaast is PPID een progressief verlopende aandoening, wat betekent dat de aandoening steeds een beetje erger wordt. Gelukkig gaat dit heel langzaam, maar het kan wel betekenen dat de dosering van het medicijn na enige tijd verhoogd moet worden. Ook dit bepalen we met de bloedtest.

Samen met u willen we graag hoefbevangenheid bij uw paard voorkomen. We stellen graag een passend behandel- en controleplan voor uw paard op. Belt u gerust voor advies of voor het inplannen van een test!

Stappenplan:

Stap 1: Bloedtest Stap 2: Bepaling dosering op basis van gewicht & stadium PPID Stap 3: Na 8 weken een 2de bloedtest om dosis medicijn te verifiëren Stap 4: Elk jaar een bloedtest om te kijken wat de voortgang van PPID is en evalueren of de dosis aan gepast moet worden.