Röntgenologisch onderzoek

Op röntgenfoto’s bekijken we de “benige delen” oftewel de botten van uw paard. Dit doen we bij een aankoopkeuring(link), om te zorgen dat uw paard volledig goed is ten tijde van de aankoop. Maar ook bij kreupelheidsonderzoeken kunnen de foto’s veel informatie geven over waar de problemen zitten en dus de pijn bij uw paard vandaan komt. Denk hierbij aan hoefkatrol, spat, arthrose etc. ((Linken))

Het woord hoefkatrol kent iedere paardeneigenaar. Maar wat houdt het nu precies in. Een paard met hoefkatrol heeft een slecht straalbeen. Dit botje wat in de hoef zit hoort mooi glad te zijn omdat er een pees overheen loopt. Bij een oneffen randje, haken of zelfs gaten in het straalbeen raakt de pees die er over heen glijdt geïrriteerd. Dit veroorzaakt pijn en kreupelheid. Een hoefkatrol probleem kunnen we heel duidelijk op een röntgenfoto diagnostiseren.

Dit geldt ook voor spat. Iedereen heeft er weleens van gehoord. Spat is een osteo-artrose van de sprong, oftewel een slijtage in het spronggewricht. Dit kan veroorzaakt worden door een erfelijke aanleg, door een abnormale belasting van het gewricht en soms door trauma. Hierdoor gaat het kraakbeen in de gewrichten voortijdig slijten. Uiteindelijk ontstaat er contact tussen de botten zelf, zonder bescherming van het kraakbeen. Dit is een zeer pijnlijk proces. Op de plaatsen waar het kraakbeen helemaal weg is wordt nieuw bot gemaakt en ontstaan er haken, waardoor de beweging nog verder wordt bemoeilijkt. Spat is duidelijk zichtbaar op röntgenfoto’s. De spat op zich is niet te behandelen, tegen de pijn is soms wel iets te doen.

Op dit moment is de röntgen nog niet beschikbaar. Waarschijnlijk wordt deze begin april geleverd.