Slokdarmverstoppingen

Wat is een slokdarm verstopping en hoe herken ik het?

Bij een slokdarmverstopping zit er vaak een voedsel deel vast in de slokdarm van uw paard. Dit voelt ontzettend vervelend aan voor het paard, vergelijk het met het vastzitten van een dropje in je eigen keel... Een heel vervelend drukkend gevoel, waarbij het lijkt alsof je stikt! Meestal wordt een slokdarmverstopping vlak na het ontstaan ervan ontdekt. Uw paard stond net lekker te eten en ineens hield hij er mee op. Vaak staan de paarden daarbij met een gestrekte hals, met het hoofd wat naar beneden. Soms kun je een soort kokhalzende bewegingen waarnemen rond de keel, of bij de slokdarm. Bovendien komen er meestal een hoop speeksel en voedselresten door de neus naar buiten! Het lijkt alsof het paard ´over heeft gegeven´ via de neus. Dit komt doordat de slokdarm is overgelopen. Er kan geen voedsel of vloeistof meer afgevoerd worden naar de maag, dus komt het terug via de keel en de neus. Een slokdarmverstopping kan vanzelf overgaan, maar vaak is hulp van de dierenarts nodig.

Hoe ontstaat het?

De bekendste oorzaak van het ontstaan van een slokdarmverstopping is het eten van voedsel dat eigenlijk geweekt moet worden voor het voeren, bijvoorbeeld gedroogde bietenpulp of slobber. Maar als een paard erg gulzig eet, of niet goed kan kauwen, kunnen er ook plukken hooi vast komen te zitten, of grote stukken wortel of appel.

Maar, er zijn ook andere oorzaken voor slokdarmverstoppingen. Als een paard verdoofd wordt, zal de slikreflex en spanning op de slokdarm verminderd zijn. Doordat de peristaltische bewegingen minder efficiënt zijn, kan voedsel vast lopen na een sedatie van uw paard. De dierenarts zal u dan ook altijd adviseren het paard na de sedatie minimaal een uur niet te voeren.

Soms komt het voor dat een paard al vaker op dezelfde plaats een slokdarmverstopping heeft gehad. In ernstige gevallen, of als de verstopping er erg lang heeft gezeten, kan er litteken weefsel ontstaan. Hierdoor kan de doorgang van voedsel naar de maag voor altijd belemmerd zijn. In zeldzame gevallen kan een tumor in de slokdarm zorgen voor een (partiële) afsluiting van de slokdarm. Om dit te kunnen vast stellen is aanvullend onderzoek nodig.

Als uw paard al meerdere malen een slokdarm verstopping heeft gehad, is het raadzaam om het gebit van uw paard te laten controleren door één van ons. Het kan zijn dat uw paard door pijn aan het gebit (door bijvoorbeeld scherpe haken of losse kiezen) minder goed kauwt, waardoor hij te grote stukken doorslikt die vervolgens vast komen te zitten.

Wat doet de dierenarts?

Bij het vermoeden van een slokdarm verstopping zal de dierenarts proberen uw paard te sonderen. Hierbij wordt een flexibele slang via een neusgat en de keel in de slokdarm gebracht. Op een gegeven moment loopt de slang vast en daarmee is de locatie van de slokdarmverstopping duidelijk. Door voorzichtig door te duwen, te blazen en eventueel te spoelen komt de slokdarmverstopping los en kan deze worden doorgeduwd naar de maag. Het paard voelt zich dan vaak gelijk een stuk beter. Toch kan het nodig zijn uw paard enkele dagen ontstekingsremmers/pijnstillers te geven. Bij het vermoeden van complicaties, zoals het per ongeluk inademen van slijm of voedsel waardoor een longontsteking kan ontstaan, kan de dierenarts ook antibiotica voorschrijven.

Bij paarden die vaker een slokdarmverstopping hebben, kan aanvullend onderzoek nodig zijn. Hierbij zal vaak met een endoscoop, een soort sonde met een mini-camera erin, de slokdarm van binnen worden bekeken en gecontroleerd op de aanwezigheid van afwijkend of litteken weefsel en/of tumoren. Ook is het mogelijk om met behulp van contrastvloeistof de slokdarm in beeld te brengen met het röntgenapparaat. De dierenarts kan vaak ter plaatse, direct een gebitsinspectie uitvoeren indien het vermoeden van gebitsproblemen bestaat.

Normaal gezien zijn slokdarmverstoppingen goed op te lossen en herstelt het paard vrij vlot en zonder verdere problemen.

Wat kunt u doen om een slokdarm in het vervolg te voorkomen?

Een paard wat net een slokdarmverstopping heeft gehad, mag even niet eten, om de slokdarm te laten herstellen van de irritatie die is ontstaan. Daags na de behandeling mag het voeren weer in kleine beetjes worden opgebouwd.

Hier onder volgen wat tips om slokdarmverstoppingen te voorkomen

  • Maak voor gulzige paarden het krachtvoer nat, of meng het met lucerne zodat ze gedwongen worden beter te kauwen
  • Als u slobber of pulp wilt voeren, gebruik dan meer dan de aanbevolen hoeveelheid water om de slobber of pulp aan te maken en laat deze bovendien extra lang weken voordat u het voert!
  • Voor paarden die erg gulzig hun hooi eten kan een hooinet of slow-feeder uitkomst bieden.
  • Sommige paarden gaan gulzig eten bij voernijd. Indien dit het geval is, overweeg dan om dit paard naast een paard te huisvesten met wie hij het beter kan vinden.
  • Laat paarden die een verdoving of sedatie hebben gehad, minimaal een uur vasten.
  • Laat het gebit van uw paard jaarlijks controleren door één van ons.