Wij zijn 24/7  bereikbaar voor spoedgevallen.

De volgende situaties zijn altijd spoed:

Koliek

Als uw paard gaat rollen, staat te krabben met de benen, zich laat vallen, niet wil eten, met een opgetrokken buik staat en/of zweet heeft uw paard zeer waarschijnlijk koliek. Soms zijn de verschijnselen zeer heftig, maar de symptomen kunnen ook subtieler zijn. De ernst van de symptomen zegt niet altijd iets over de ernst van de koliek! Dus bij koliek altijd bellen!!

 

Bevalling die niet snel verloopt

Als u een drachtige merrie heeft, kan het zijn dat de bevalling niet vlot. Natuurlijk vertoont de merrie eerst wat onrust door pijn van de weeën. Maar als de merrie gaat liggen om echt te persen moet het veulen er binnen een kwartier zijn. Duurt het langer dan een kwartier voordat u twee voorvoetjes ziet, moet u gelijk bellen! Iedere seconde telt in zo’n situatie, het kan het leven van het veulen kosten en zelfs van uw merrie!

 

Slokdarmverstopping

Als uw paard enorm staat te speekselen, waarbij speeksel en voer ook via de neus naar buiten komen kan uw paard een slokdarmverstopping hebben. Dit kan lijken of uw paard “stikt”. U kunt dan even over de onderkant van de hals wrijven, maar als de verstopping niet verder zakt heeft uw paard absoluut hulp nodig.

 

Oogproblemen

Bepaalde oog aandoeningen kunnen zo ernstig zijn dat uw paard het zicht aan dat oog kan verliezen. Het kan zelfs gebeuren dat het hele oog verwijderd moet worden. Daarom kunt u altijd beter gelijk bellen, in ieder geval voor overleg!

 

Wonden

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Helaas komt het wel eens voor dat een paard zichzelf of een ander paard verwondt. Als de huid hierbij volledig beschadigd is of als de wond vreselijk bloedt, kan het nodig zijn de wond te reinigen, te hechten of af te dekken. Om de ernst van de wond in te schatten, is het verstandig ons te raadplegen.

 

Acuut ernstig kreupel

Indien uw paard plotseling ernstig kreupel is, is het verstandig om ons gelijk te bellen. Het kan bijvoorbeeld om een botbreuk gaan. Dit zie je niet altijd aan de buitenkant. Ook een nageltred kan acute kreupelheid veroorzaken en kan erg gevaarlijk zijn.

 

Overige problemen

Indien uw paard plotseling erg warm aanvoelt en niet wil eten is het verstandig om even te temperaturen. Uw paard heeft koorts als de temperatuur van uw paard boven de 38.5 graden is. In dit geval moet u direct bellen. Ook acute benauwdheid is een reden voor een spoedvisite.  Dit kan veroorzaakt worden door een allergische reactie. En uiteraard in alle andere gevallen waarbij u twijfelt: bel gerust voor overleg en advies.