Tandheelkunde / gebitsproblemen

Anatomie van het paardengebit

Een paard heeft zowel in de bovenkaak als in de onderkaak 6 snijtanden en 12 kiezen. En dan heb je nog de zogenaamde hengstentanden, extra haaktanden die voornamelijk bij mannelijke paarden voorkomen, maar soms ook bij merries. Daarnaast heeft ongeveer 30 % van de paarden ook wolfstandjes. Dit zijn kleine tandjes zonder functie, die zich vlak voor de voorste kiezen bevinden.

De bovenkaak van het paard is wat breder dan de onderkaak. Daarnaast staan de kauwvlakken van de boven- en onderkaak in een lichte hoek ten op zicht van elkaar. Normaal gezien sluiten de voorzijden van de eerste kiezen en de achterzijden van de laatste kiezen mooi op elkaar aan. Zo is het paardengebit een krachtige maalmachine. De kiezen groeien ongeveer 2-3 mm per jaar, en slijten in de natuur ook ongeveer zo ver af.

Waarom moet ik het gebit van mij paard laten controleren?

Zoals gezegd slijt het gebit van een paard in de natuur net zoveel af als dat het aangroeit. Het paard is een grazer die in de natuur van vrij schraal voedsel moet kunnen overleven. Onze gedomesticeerde paarden echter, krijgen vaak relatief luxe en zacht voer! Vaak wordt er maar enkele keren per dag gevoerd of komen ze maar een paar uur per dag in de wei. De hoeveelheid kauwbewegingen die gemaakt worden op een dag komen bij lange na niet in de buurt van het aantal keren dat in de natuur gekauwd wordt! Hierdoor ontstaan vaak haken, of scherpe emaille punten. Deze kunnen erg onaangenaam voelen voor uw paard. Ze hebben er last van wanneer ze kauwen, maar ook bij het rijden.

Als u het gebit van uw paard jaarlijks laat controleren en laat behandelen indien nodig, kunnen we veel van dit (vaak onopgemerkt) leed voorkomen. Daarnaast kan er natuurlijk altijd iets gebeuren, waardoor het gebit van uw paard extra aandacht nodig heeft. Zo komen we weleens gebroken kiezen, of missende elementen, waarbij de overliggende kies enorm is doorgegroeid tegen.

Wat zijn de meest voorkomende gebitsafwijkingen? diastase ouder paard golfgebit wolfskiesjes losse/gebroken kies haken

Met de hand, of electrisch vijlen? Wel of niet verdoven?

In veel gevallen is de gebitscntrole van uw paard goed uit te voeren zonder verdoving. Wanneer het gebit van uw paard altijd netjes wordt bijgehouden en de vorm van het gebit niet afwijkend is, zien we vaak alleen wat scherpe emaille randjes. Bij hele brave paarden lukt het soms om deze onverdoofd met de hand te verwijderen.

De meeste paarden echter, vinden het echt niet fijn als je deze randen achter in de mond (waar ze vaak het ergst zijn!) probeert te verwijderen. We hebben achterin de mond minder ruimte, omdat de kiezen van de boven- en onderkaak dichter bij elkaar staan en de wang wat strakker om die kiezen gespannen is. Helaas zien we nog al eens gevallen waarbij de behandeling van de achterste kiezen is overgeslagen, omdat het paard deze behandeling de voorgaande keer niet verdroeg zonder sedatie.

Als we merken dat het paard weerstand biedt, zullen wij u altijd adviseren uw paard onder verdoving de behandeling te laten ondergaan. De behandeling wordt dan ten eerste veiliger voor uw paard. Daarnaast kunnen we veel preciezer werken en zijn we vaak veel sneller klaar als het paard netjes stil staat. Bovendien heeft uw paard veel minder stress tijdens de behandeling!

Een ander bijkomend voordeel is dat we bij verdoofde paarden de electrische tandenvijl kunnen gebruiken. Onverdoofde paarden schrikken meestal van het geluid dat dit apparaat maakt. Deze vijl heeft een roterende kop, waardoor we de kiezen veel netter kunnen afwerken. De behandeling is veel preciezer uit te voeren en is bovendien ook nog sneller klaar! De meeste paarden verdragen de electrische tandenvijl beter dan de handmatige tandenvijl, omdat de beweging in de mond veel gelijkmatiger is. Deze behandel methode heeft onze voorkeur, omdat we dan het beste resultaat kunnen afleveren!

Bij paarden waar we pijnlijke behandelingen moeten uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan het trekken van een kies) zullen we altijd onder verdoving werken. Van de sedatie worden de paarden namelijk niet alleen rustiger, het werkt ook pijnstillend. Daarnaast kunnen we ook altijd nog locale anesthesie toepassen.